درباره فرمان خودرو و انواع آن چه می‌ دانید؟

درباره فرمان خودرو و انواع آن چه می‌ دانید؟

انواع سیستم فرمان خودرو

فرمان خودرو(the steering wheel)، به عنوان کنترل اصلی خودرو باید هم برای خودرو و هم راننده آن چنان راحت باشد که رانندگی با کمترین خطر را برای راننده تضمین کند. فرمان خودرو قطعه‌ای است که چرخ‌های جلوی را هدایت کرده و آنها را به سمت چپ یا راست می‌چرخاند. فرمان خودرو تنها شامل غربیلک نبوده و قطعات پیچیده‌تری را نیز شامل می‌شود. شاید بتوان ملموس‌ترین قطعه این سیستم را همان غربیلک درنظر گرفت که با چرخش دست راننده حرکت کرده و چرخ‌ها را به سمت چپ یا راست هدایت می‌کند. وظیفه افزایش گشتاور نیز برعهده این قطعه است. به طوری که هر چه قطر غربیلک بیشتر باشد گشتاور تولیدی نیز بیشتر می‌شود. قطعه اصلی دیگر، جعبه فرمان است که وظیفه اصلی آن تبدیل حرکت خطی دست به حرکت دورانی است. از دیگر قطعات سیستم فرمان خودرو می‌توان به میل یا ستون خرطومی پیتمن، میله درگ و شغال‌دست و سگ‌دست اشاره کرد.

معرفی انواع سیستم فرمان خودرو

درباره فرمان خودرو و انواع آن چه می‌ دانید؟

سیستم فرمان مکانیکی خودرو

این سیستم یکی از عادی ترین سیستم است که شامل پینیون، دنده شانه ای، غربیلک فرمان و ستون فرمان می باشد. حرکت دروانی غربیلک فرمان به وسیله فرمان به پینیوت رسیده و از پینیون به دنده پینیون منتقل می شود. این حرکت در دنده شانه ای به حرکت خطی تبدیل شده و سپس به وسیله مفصل های فرمان به سمت چرخ های خودرو منتقل می گردد. جهت چرخاندن فرمان های مکانیکی به خصوص در حالت توقف خودرو احتیاج است تا نیروی بالایی از سوی راننده به فرمان وارد شده و فرمان می بایست به وسیله هر دو دست بچرخد.

کارشناسی رنگ خودرو :  لایه پرایمررنگ خودرو

سیستم فرمان هیدرولیک خودرو

سیستم فرمان هیدرولیک خودرو یکی از اجزای محبوب خودرو است که هدایت و تغییر مسیر خودرو را برای راننده راحت تر می کند. در این سیستم اجزایی همچون پمپ هیدرولیک، پیستون، سیلندر، لوله های رابط، شیرهای کنترل، تسمه، فولی، مخزن روغن و … به سیستم مکانیکی افزوده شده است. این سیستم فرمان خودرو برای عملکرد خود از موتور کمک می گیرد به همین دلیل مصرف انرژی بیشتر شده و بازدهی خودرو نیز کاهش می یابد. در این فرمان، روغن با فشار بالایی به وسیله یک پمپ هیدرولیک به جعبه فرمان تزریق می گردد. فرمان هایی که از سیستم هیدرولیک استفاده می کنند با یک دست و به صورت نرم می چرخند. وجود برخی معایب در سیستم فرمان هیدرولیک علی الخصوص استفاده از موتور حتی در مواقعی که فرمان خودرو هیچ حرکتی ندارد، باعث شده که محققین به فکر تولید سیستم مفیدتر و بهتر بیفتند.

سیستم الکترومکانیکی

 در سال های اخیر ارائه شده و به جای استفاده از موتور در آن به پمپ هیدرولیک یک موتور الکتریکی افزوده شده و باعث مستقل شدن فرمان از موتور خودرو شده است.

سیستم فرمان الکترونیکی خودرو

سیستم فرمان الکترونیکی خودرو با ورود خود تحول بسیاری در حوزه سیستم فرمان خودرو ایجاد کرد و عیب و نقص های سیستم هیدرولیک را برطرف نمود. در این سیستم بین فرمان و چرخ ها هیچ رابطه ای نبوده و هنگامی که فرمان می چرخد، با ارسال دستور به چرخ ها توسط واحد کنترل الکترونیکی تغییر مسیر ایجاد می شود. به طور کلی می توان گفت که سیستم فرمان الکترونیکی خودرو روی محور فرمان، رک و پینتون قرار دارد. در این سیستم فرمان خودرو بسیار نرم تر شده و راحت تر و سریع تر کار می کند.

کارشناسی رنگ خودرو :  واکس محافظ نانو خودرو

مقایسه فرمان برقی و فرمان هیدرولیک

درباره فرمان خودرو و انواع آن چه می‌ دانید؟

فرمان برقی از نظر ساختار با فرمان هایی که هیدرولیکی هستند متفاوت می باشد. اما باید بدانید هر یک از آنها تا حدودی شبیه به هم عمل می کنند. فرمان هایی که برقی هستند ابتدا در خودروهای رالی به کار گرفته شدند. فرمان های برقی از سه بخش سنسور گشتاور، موتور و جریان مستقیم طراحی شده است. به طور کلی باید به خوبی بدانید که مزیت های فرمان برقی به نسبت فرمان هیدرولیک بیشتر می باشد. مصرف سوخت کمتر، ایمنی بالا در شرایط بحرانی، حذف جک هیدرولیک و … از جمله مزیت های فرمان برقی است.

میزان فرمان چیست ؟

درباره فرمان خودرو و انواع آن چه می‌ دانید؟

محور چرخ های جلو خودرو که محل نصب فرمان می باشد دارای زوایای مشخص شده ای است. در واقع زوایای فرمان نسبت به دیگر اجزای جلوبندی جایگاه مشخص تری دارد. میزان فرمان فاصله داخلی است که بین قسمت های عقب و جلو تعیین می گردد. در صورت عدم تنظیم نبودن فرمان در قسمت جلوبندی آسیب مشاهده خواهید کرد. سبک رانندگی با مشکل مواجه می شود و تصادف رخ می دهد.

نشانه های عدم تنظیم فرمان

درباره فرمان خودرو و انواع آن چه می‌ دانید؟

در صورتی که غربیلک فرمان تنظیم نشود سطوح ناهموار جاده به طور کامل مشخص می گردد. همچنین دست اندازه ها با شدت زیادی رد می شود. راننده تصادف می کند و سبک رانندگی اش با مشکل مواجه می شود. آسیب در قسمت جلوبندی خودرو یکی از مهمترین نشانه های عدم تنظیم فرمان می باشد. در صورتی که میزان فرمان تنظیم نباشد خودرو به یک سمت نامشخص کشیده می شود، لاستیک ها هم ساییده می گردد. به هم خوردن تعادل خودرو یکی از نشانه های عدم تنظیم میزان فرمان می باشد.

کارشناسی رنگ خودرو :  بهترین مایع برای شستشوی ماشین

بهترین زمان میزان فرمان چه وقت است ؟

درباره فرمان خودرو و انواع آن چه می‌ دانید؟

به طور کلی شما باید به خوبی بدانید که میزان فرمان را نیاز است سالی یکبار تنظیم کنید. اما باید بدانید در برخی از مواقع مانند تصادف، رانندگی در مسیر خاکی، برخورد خودرو با جدول، افتادن خودرو در چاله  …. باید یکبار دیگر میزان فرمان را تنظیم کنید. غربیلک روی فرمان باید در مسیرهای هموار و صاف به خوبی تراز شود. بنابراین در صورت مشاهده هر نوع تغییر باید سریعا میزان فرمان را تنظیم کنید.

دلایل اهیمت تنظیم فرمان

درباره فرمان خودرو و انواع آن چه می‌ دانید؟

جلوگیری از واژگون شدن خودرو

پیشگیری از ساییده شدن لاستیک‌ها

فرمان پذیری و کنترل اتومبیل در سرعت‌ بالا

کاهش مصرف سوخت

جلوگیری از استهلاک سیستم تعلیق خودرو و جعبه فرمان

نحوه تنظیم فرمان

درباره فرمان خودرو و انواع آن چه می‌ دانید؟

برای اینکه فرمان خودرو را به حالت عادی و بدون اشکال بازگردانید نیاز است که به مکانیکی مراجعه کنید. این کار با استفاده از دستگاه مخصوص لیزری انجام می‌شود. با استفاده از آن زاویه کمبر تشخیص داده شده و توسط مکانیک به صفر می‌رسد.

جمع بندی

درباره فرمان خودرو و انواع آن چه می‌ دانید؟

در کل، عملکرد سیستم فرمان خودرو بسیار پیچیده و ترکیبی است و به همکاری بین چندین قطعه و سیستم وابسته است. گفته شد که هدف اصلی این سیستم، کنترل جهت حرکت خودرو و ایمنی راننده و سرنشینان است. اگر به دنبال سیستم فرمانی با عملکرد دقیق و حساسیت بالا هستید، سیستم فرمان الکتریکی می‌تواند گزینه بهتری باشد. در نهایت، تعیین اینکه کدام سیستم فرمان بهتر است، بستگی به نیازها و شرایط شما دارد و بهتر است با متخصصان خودرو مشورت کنید.

  • facebook
  • googleplus
  • twitter
  • linkedin
  • linkedin

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ارتباط با متخصصان