شناخت کمک فنر خودرو

کمک فنر خودرو چیست ؟

کمک فنر خودرو چیست ؟

یک خودرو برای عملکرد خوب در هر شرایط جاده ای به یک سیستم تعلیق قدرتمند نیاز دارد. یک سیستم تعلیق خوب باید بین استحکام و انعطاف پذیری مصالحه داشته باشد.

اگر سیستم تعلیق بیش از حد سفت باشد، شوک را جذب نمی کند و اگر بیش از حد انعطاف پذیر باشد، پس از عبور از دست انداز جاده به لرزه در می آید. ما به دستگاهی نیاز داریم که بتواند اثر میرایی را در هنگام شوک مطابق با نیاز ارائه دهد. این دستگاه ضربه گیر نام دارد.

این بخش اصلی هر سیستم تعلیق است. سیستم تعلیق ترکیبی از فنر تعلیق و کمک فنر است. فنر در هنگام پرش انعطاف پذیری را فراهم می کند در حالی که کمک فنر اثر میرایی را برای جذب ضربه ها ایجاد می کند.

در صورت وجود هر گونه مشکل یا ایراد در این قطعه که می تواند خطراتی را برای راننده و همراهان وی ایجاد کند و با توجه به اهمیت این قطعه در خودرو در صورت هر گونه مشکل یا خرابی در این قطعه باید سریعا اقدام به تعمیر یا تعویض این قطعه کنید.

کارکرد و وظایف کمک فنر خودرو

کارکرد و وظایف کمک فنر خودرو

کمک فنر دارای پیستونی است که در انتهای آن سوراخ های ریزی قرار گرفته و یک پیستون که معمولاً یک میله فولادی است در درون آن قرار دارد. پیستون کمک فنر درون یک محفظه فلزی که معمولاً از روغن پر شده است قرار گرفته و در راستای محور در درون این سیال حرکت می کند.

از آنجایی که روغن درون کمک فنر تحت فشار است برای جلوگیری از خروج آن از درون محفظه، این محفظه را به صورت کامل آب بندی می کنند.

زمانی که فنر و به دنبال آن کمک فنر تحت فشار قرار می گیرند و فشرده می شود روغن یا سیال موجود در کمک فنر از منافذ درشت تر خارج می شود و پس از اینکه فشار از روی کمک فنر خارج شد این روغن از منافذ کوچکتر تعبیه شده در پیستون به محل اولیه خود بر می گردد.

دلیل تفاوت اندازه منافذ نیز مدیریت ارتعاش حاصل از ضربه و میران کردن آن و همچنین روان بودن حرکت کمک فنر است.

روغن موجود در کمک فنر همچنین وظیفه دارد که حرارت ایجاد شده بر اثر تبدیل انرژی جنبشی را جذب و به هوای آزاد منتقل کند.

وظایف کمک فنر خودرو عبارت است از :

جلوگیری از جهش چرخ خودرو در ناهمواری‌ها

ممانعت از انحراف و کج شدن خودرو در پیچ‌های تند

جلوگیری از کله زدن خودرو و تکان شدید رو به جلوی آن هنگام ترمز‌های ناگهانی

پیشگیری از پایین آمدن عقب خودرو در زمان شتاب گیری

انواع کمک فنر خودرو

انواع کمک فنر خودرو

• کمک فنر روغنی

بیشتر خودروها معمولا کمک فنر روغنی دارند. همانطور که از نام آن مشخص است در فنر از روغن استفاده شده است و پس از اینکه ضربه‌ای به کمک خودرو وارد می‌شود، روغن موجود در کمک فنر به محفظه‌ای وارد می‌شود و پس از باز شدن فنر به محفظه بازمی‌گردد و این سبب می‌شود که ارتعاشات وارد شده به خودرو توسط فنرها دفع شود.

• کمک فنر هیدرواستاتیک

در این نوع کمک فنر به جای استفاده از روغن، از گاز نیتروژن و گازهای دیگر استفاده شده است. هنگامی که به کمک فنر ضربه وارد می شود گازهای موجود مانع از ایجاد حباب هوا می‌شوند و فنر هنگام باز و بسته شدن عملکرد بهتری دارد.

کمک فنر تلسکوپی

کمک فنرهای تلسکوپی از نوع کمک فنرهای روغنی‌اند و قدرت ضربه‌گیری آنها بالا است. سوراخ‌هایی که برای خروج روغن در کمک فنرهای تلسکوپی وجود دارد بزرگ ‌تر است و این سبب می‌شود که پس از ضربه، فنر با سرعت بیشتری جمع شود.

• کمک فنر اهرمی

در کمک فنرهای پیستونی یک اهرم وجود دارد که به پیستون فشار وارد می‌کند و باعث می‌شود که فنر سریع‌ تر جمع شود و با سرعت کمتری باز شود که دلیل آن خروج آرام ‌تر روغن است. کمک فنر اهرمی نیز ارتعاشات وارد شده به خودرو را بیشتر از سایر مدل‌ها کاهش می‌دهند.

جمع بندی

جمع بندی

در اصل، کمک فنرها دو کار را انجام می دهند. جدا از کنترل حرکت فنرها و سیستم تعلیق، کمک فنرها تایرهای شما را همیشه در تماس با زمین نگه می دارد. در حالت بی حرکت یا در حال حرکت، سطح پایینی لاستیک های شما تنها بخشی از وسیله نقلیه شما در تماس با جاده هستند. هر زمان که تماس یک وسیله نقلیه با زمین قطع شده یا کاهش یابد، توانایی رانندگی، فرمان و ترمز شما به شدت افت خواهد کرد که این مسئله بسیار خطرناک است.

جالب است بدانید با وجود اعتقاد عمومی، کمک فنرها از وزن یک وسیله نقلیه پشتیبانی نمی کنند. کمک فنرها با استفاده از انرژی جنبشی (حرکت) تعلیق شما و تبدیل آن به انرژی حرارتی (گرما) که سپس از طریق مکانیسم تبادل گرما به جو منتقل می شوند، کار می کنند. کمک فنرها در اصل پمپ های روغن هستند. یک پیستون به انتهای میله پیستون متصل شده و در برابر مایع هیدرولیک در لوله فشار کار می کند. از آنجایی که سیستم تعلیق به بالا و پایین حرکت می کند، مایع هیدرولیک مجبور به گذر از طریق سوراخ های ریز به درون پیستون می شود. از آنجایی که این سوراخ های ریز فقط مقدار کمی مایعات را از طریق پیستون عبور می دهد، پیستون کند می شود که این مسئله منجر به کند شدن حرکت تعلیق خواهد شد. در این بین کمک فنرها به طور خودکار با شرایط جاده تنظیم می شوند زیرا هر چه سرعت تعلیق بالاتر باشد، مقاومت بیشتری به آنها می دهد.

سوالات متداول

کدام یک از دو کمک فنر پنوماتیک یا روغنی – هیدرولیکی بهتر است ؟

مسلما نوع روغنی و هیدرولیکی هم از جهت هزینه و هم از جهت راحتی تعمیر یا تعویض مناسب‌ تر است و بهترین انتخاب در تهیه این قطعه ، نوع هیدرولیکی آن است .

اما درصورت خرابی پنوماتیک ، مکانیک با دردسرهای بسیاری روبه‌ رو است و هم این که هزینه تمام شده در این نوع بسیار سنگین ‌تر از حالت هیدرولیکی است .

عمر کمک فنر چقدر است ؟

عمر این قطعه بستگی به طریقه استفاده آن دارد . اما برای مصرف شخصی در شهر، هر قطعه عمر مفید خود را دارد که عبارت است از :

هیدرولیکی : 2 سال
خشک : 4 سال
پنوماتیکی : 6 سال

 

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *